Mikkel: En løve på landslaget

Mikkel har aldri spilt for noen annen klubb enn Lyn. Her ser vi starten, for Lyn Løvene

Mikkel har aldri spilt for noen annen klubb enn Lyn. Her ser vi starten, for Lyn Løvene

Som 1. klassing begynte Mikkel Tveiten å spille fotball for Lyn Løvene. Siden har han gått gradene i klubben, og spiller i dag for både på G15 og G19. Tirsdag representerte han Norges 15-åringer da Sverige ble slått 3-2

I barnefotballen handlet det om Lyn Løvene, et klasselag med gutter født i 2002 som var fryktet for målteften. Mikkel var god, men først og fremst ivrig. Den høsten Mikkel fylte 11, ble han flyttet opp i ungdomsfotballen og siden har det gått bare en vei. Han var et selvsagt valg da Lyn skulle nominere ut spillere til sonetrening, og deretter fulgte krets-, landsdels- og landslagssamlinger. I påsken spilte det nyetablerte G15-landslaget de første kampene (mot Tsjekkia og Irland), og der fikk Mikkel stor tillit.  Den ble fornyet da Norge tirsdag møtte Sverige i Moelv. Lyn-spilleren var på banen som venstreback hele kamp da vertskapet vant 3-2. Ny kamp spilles samme sted torsdag.

Mikkel Tveiten (draktnummer 3) med de andre spillerne på G15-landslaget mot Sverige tirsdag

Mikkel Tveiten (draktnummer 3) med de andre spillerne på G15-landslaget mot Sverige tirsdag

Tresor Egholm og Mikal «Mikkis» Aaserud har trent Mikkel i Lyn siden Gutter 2002 ble etablert som ungdomslag rett over nyttår i 2015. Tresor har fulgt utviklingen.

Mikkel er en spiller som alle trenere ønsker å ha i gruppen. Han er trygg på seg selv som menneske, og det vises igjen ute på banen i form av trygghet, ro og en lærevillig innstilling til alt som skjer. Denne tryggheten gjør at han ikke er fremmed for å gå ut av komfortsonen og prøve nye ting, og Mikkel har derfor spilt både spiss, kant, indreløper, anker, vingback, back og stopper – alt med bravur! Kretslaget og landslaget benytter han mest som back og stopper, noe som er forståelig med en rå fysikk og duellkraft, samt en strålende langpasningsfot, sier Tresor.

"Rå fysikk og duellkraft" sitat, Tresor Egholm. Her et godt bevis i duell mellom de to lands nr 3.

"Rå fysikk og duellkraft" sitat, Tresor Egholm. Her et godt bevis i duell mellom de to lands nr 3.

Han legger ikke skjul på at det er stas for klubben at det har kommet opp en ny landslagsspiller, men størsteparten av fortjenesten ligger hos Mikkel selv, og jobben han og familien har gjort for å komme dit han er i dag. 

-    Det er en totalpakke som ikke bare handler om det som skjer med ball, men også om å ha riktig hode. Gode holdninger og verdier skapes hjemme, først og fremst. Så er det ikke til å legge skjul på at spesielt pappa Jon har stått mange timer alene med Mikkel på ulike gressflekker og kunstgressbaner, for å få dreis på både skudd og langpasninger, forteller Tresor.

I år har Mikkel hatt treningshverdagen sin mye med G19-laget i Lyn, men han har også både trent og spilt kamper og turneringer med G15-laget. Det betyr at de andre på laget har en referansespiller som viser hvor listen ligger for å bli landslagsspiller. Trener Egholm mener også det gir en trygghet å ha Mikkel på laget. 
 
-    I tøffe og tette kamper er det en fryd å se hvordan Mikkel går foran. I kampen mot Hammarby (1-1 i sommer), der Hammarby kom med tre svenske landslagsspillere, var det imponerende å se hvordan Mikkel tok for seg på midtbanen til Lyn. Det må ha imponert de mange fremmøtte også, og det imponerte i alle fall oss som stod på sidelinjen!

Spiller med  stor autoritet. Mikkel hadde god kontroll med svenskene.

Spiller med  stor autoritet. Mikkel hadde god kontroll med svenskene.

Både på G16, G17 og G18-landslagene har det vært spillere med bakgrunn i Lyn, men de har forlatt klubben. For klubbens ferskeste landslagsspiller har det kommet flere tilbud fra eliteserieklubber.

-    Hvordan argumenterer dere for å beholde han?

-    Som for alle spillere kan det noen ganger være helt riktig å søke nye utfordringer. Det skjer når en ikke lenger føler at klubben kan bidra til videre utvikling. Noen ganger kan det være godt å få lov å komme til en gruppe der alle er som deg: de satser fotball og kommer på alt av treninger, har gode trenere, gode treningsforhold og en god kamparena. For Mikkel sin del er disse parameterne fortsatt innfridd i Lyn, og derfor har det ingen hast med å gå til en eliteserieklubb. Men hvis ikke Lyn rykker opp med A-laget, samtidig som Mikkel fortsetter den fine utviklingen og fremgangen på fotballbanen, kan det komme en tid der også Mikkel må ta steget videre, sier Tresor.

Litt blir dette opp til Lyn. Kanskje klarer klubben å tilby mer av det som har vært bra til nå; gode treningsforhold med kort reisevei fra skole og hjem, gode trenere, en god kamphverdag med muligheter både på eget alderstrinn, juniorfotball,rekruttfotball og senere A-lagsfotball, vil det absolutt være mulig å bli god i Lyn.

-    Når man blir 15 og har en fysikk og ferdigheter med ball som Mikkel, er det ikke lang vei opp til et A-lag i Lyn Toppfotball. Vi har utviklet mange gode spillere til toppklubbene i den perioden der A-laget nå har vært litt nede, men forhåpentligvis vil både klubben og Mikkel utvikle seg også i årene som kommer, slik at de kan følge hverandre oppover i divisjonene. Hvem vet, kanskje er det Mikkel som tar A-lagsskuta opp i Tippeligaen en dag, sier Tresor.

Mikkel i Lyn-drakta

Mikkel i Lyn-drakta

Så vet vi at ting skjer fort i fotballen, og selv om vi tenker en tanke i dag, så kan ting være annerledes i morgen. Derfor gjelder det først og fremst å nyte det som skjer i dag. Reis på cuper med kompiser, slå luker på trening, le sammen, bli sint og frustrert over tap og urettferdig dømming, treff nye lagkamerater, vær ungdom, utfordre deg selv, tren hardt, ha delmål og drømmemål, finn glede i de små tingene og del det med gode venner, filosoferer Eghold, og avslutter:

-    Seniorfotballen og eliteserielivet kommer fort nok for dem som jobber hardt og blir gode nok, og de aller fleste toppspillere jeg har pratet med, husker med glede tilbake på tiden i ungdomsfotballen. Alt er ikke morsomt på veien til å bli en toppspiller, men jeg tror det er alfa og omega at en koser seg med fotballen, og at det er viktig å gjøre det sammen med gode medspillere som unner deg suksess, og med familie og trenere som støtter på veien. 

Mikkel: En løve på landslaget - en leder på klubblaget

Mikkel: En løve på landslaget - en leder på klubblaget

- Det gir en trygghet for hele laget å ha Mikkel på laget, sier Tresor Egholm.

- Det gir en trygghet for hele laget å ha Mikkel på laget, sier Tresor Egholm.

Norge vant kampen mot Sverige 3-2, og NFF's sitt kampreferat kan dere lese her.

Foto med tillatelse: Thomas Brekke Sæteren Bilde: Mikkel Tveiten i fint driv i sin landskamp nummer 3 med nummer 3 på drakten i 3-2 seieren mot Sverige.

Foto med tillatelse: Thomas Brekke Sæteren
Bilde: Mikkel Tveiten i fint driv i sin landskamp nummer 3 med nummer 3 på drakten i 3-2 seieren mot Sverige.