G16 NM: Lyn og tolv andre lag er klare for 8-delsfinale!

telenorcup_960x549.jpg

Lyn vant 2-1 over Drøbak-Frogn hjemme på Kringsjå Kunstgress mandag 11.6 i det som var tredje og siste regionale kvalifiseringsrunde til NM G16. Mer om denne kampen kan du lese lenger nede på siden. Samme kveld ble også Lillestrøm klar for det nasjonale sluttspillet etter seier hele 11-0 hjemme mot Oppsal.

I skrivende stund er 13 av 16 lag er klar for 8-delsfinalene som er terminfestet til 25-26. august.
I det følgende skal vi se litt nærmere på de ulike regionene, gå igjennom G/J 16 NM-historien til Lyn, og selvsagt komme nærmere tilbake til en spennende kamp på Kringsjå mot Interkretskollega Drøbak-Frogn.
 

Først litt (Lyn)NM-historie for gutter og jenter 16 år. 

ef04-111009.jpg

Norgesmesterskapet for gutter og jenter 16 år ble første gang avholdt helt tilbake i 2009. Den gang gikk Lyn jenter 16 (født 1993 men med flere spillere født 1994 og 1995 i troppen) til topps (2-0 over Åsane i finalen på Nadderud Stadion), mens vinner i G16 NM ble Viking som vant 2-0 over Vålerenga på Viking Stadion. Samme år tapte Lyn gutter 1-7 hjemme for Rosenborg i 8-delsfinalen på Kringsjå Kunstgress. På den tiden var Kringsjå Kunstgress fortsatt preget av dårlig dekke, ingen garderobefasiliteter og uten tribuner, som var årsaken til at finalen ble spilt på Nadderud til tross for at Lyn var hjemmelag i finalen.

Året etter (2010) gikk Lyn ut allerede i innledende runder i G16 NM, mens jentene våre vant NM også dette året (2-0 over Hødd på Høddvoll Gras). Nå med spillere født 1994, 1995 og 1996. Brann gikk hele veien i G16 NM og vant hele 4-0 over Stabæk i finalen på Brann Stadion.

Eirik Bækkelund vant ikke NM G16, men ble likevel A-lagsspiller i Lyn noen år senere. 

Eirik Bækkelund vant ikke NM G16, men ble likevel A-lagsspiller i Lyn noen år senere. 

I 2011 gikk Lyn G16 helt til kvartfinalen der det ble tap 4-0 borte mot Strømsgodset på Marienlyst Stadion. Flere av 95/96-spillerne på dette laget har nådd Norsk Toppfotball i senere tid.
Samme år gikk jentene til semifinale i NM J16 der det ble tap 3-4 for Kongsvinger hjemme på Kringsjå. Kongsvinger gikk senere til topps med 5-1 i finalen mot Tertnes. På guttesiden vant Rosenborg 1-0 over overraskelseslaget Mjølner på Narvik Kunstgress i finalen.

I 2012 klarte verken guttene eller jentene i Lyn å ta seg videre til det nasjonale sluttspillet og begge lag gikk ut allerede før sommerferien. Arna Bjørnar gikk til topps for jentene (1-2 seier på Klepp Stadion), mens Vålerenga vant 3-1 hjemme i Valhall mot Vard Haugesund i G16 finalen.

Eirik Bækkelund vant ikke NM i 16-årsklassen, men lillesøster Joanna Bækkelund ble Norgesmester to år senere, og har i senere tid nådd aldersbestemte landslag og er nå yngste kaptein i Toppserien for Kvinner. 

Eirik Bækkelund vant ikke NM i 16-årsklassen, men lillesøster Joanna Bækkelund ble Norgesmester to år senere, og har i senere tid nådd aldersbestemte landslag og er nå yngste kaptein i Toppserien for Kvinner. 

I 2013 var jentene tilbake på vinnersporet og ble på ny Norgesmestere i jenter 16 klassen. Med seier 4-0 hjemme på Bislett Stadion var det ingen tvil om hvem som var det beste laget på jentesiden dette året. Finalelaget bestod av fem spillere født 1997, mens resterende jenter var født 1998, 1999 og med to jenter født 2000.
For guttene i Lyn ble det på ny exit før de nasjonale rundene, mens Rosenborg ble Norgesmester for andre gang i G16 NM-historien med seier 3-2 etter ekstraomganger hjemme på Lerkendal Stadion.

I 2014 var jentene på ny i finalen. Denne gangen mot Forus & Gausel. Et rødt kort til Lyn tidlig i kampen ble kampavgjørende og selv etter iherdig jobbing resten av kampen, måtte en for første gang se seg slått i en NM finale med 2-1 seier til laget fra Stavanger.
På guttesiden gikk Lyn igjen helt til kvartfinalen. 98-guttene til Lyn med stortalentet Erik Botheim (2000) i troppen, A-lagsspiller Eirik Bækkelund mf. gikk helt til kvartfinalen der det ble exit med 1-6 for Fredrikstad hjemme på Kringsjå. Med dette tangerte 98-årgangen hva 95-årgangen hadde gjort tre år tidligere. Rosenborg bekreftet sin posisjon som best i G16-klassen og vant hele 5-0 på Isachsen Stadion i finalen.

I 2015 er det mye å ta tak i på jentesiden. Lyn gikk ut i 8-delsfinalen 3-4 for Kolbotn som den gang bestod av tvillingene Linn og Camilla Huseby som nå spiller Toppserie for Lyn. Målscorer for Lyn den gang var Jenny Røsholm Olsen (2) som også spiller Toppserie for Lyn i dag. Finalen ble vunnet av Stabæk med 3-1 over Molde, men mer interessant er det at Stabæk med Camilla Lindberg (Toppserie med Lyn i dag) måtte ut i ekstraomganger og straffesparkkonkurranse mot Bossekop i semifinalen. Bossekop med Runa Lillegård i troppen, nok en jente som spiller Toppserie med Lyn i dag! Mange fremtidige Lyn-Toppseriespillere i aksjon dette året altså!
På guttesiden gikk Lyn ut før det nasjonale sluttspillet, mens Lillestrøm ble Norgesmester for første gang med seier 4-1 over Brann i Telenor Arena.

I 2016 ble Forus & Gausel nok en gang for sterke for jentene våre. 5-3 tap på straffespark etter 2-2 ved fulltid på Knudamyra Kunstgress i Stavanger var bittert for jentene som hadde kommet hele veien til semifinale. 
Guttene klarte ikke å kvalifisere seg til det nasjonale sluttspillet, mens Rosenborg tok sitt fjerde Norgesmesterskap i klassen med seier 2-0 over Start i finalen i Telenor Arena.

I 2017 var Lyn ikke med i NM på guttesiden mens jentene gikk ut i 8-delsfinalen med tap 0-1 hjemme på Kringsjå for Tiller. Tiller gikk senere helt til topps med seier 1-2 over Stabæk i Telenor Arena. 
For guttene gikk Stabæk helt til topps for første gang etter to tidligere finaletap, når Viking ble beseiret 5-2 i Telenor Arena.

Mestvinnende på jentesiden er fortsatt Lyn som har vunnet NM J16 hele tre ganger (2009, 2010, 2013). Mange av spillerne i disse Lyn-årgangene spiller i dag i Toppserien og på ulike landslag. Mest kjent er selvsagt Caroline Graham Hansen som har blitt kåret til årets spiller i Toppserien, men det er også spillere som i dag spiller Toppseriefotball i Lyn: Noor H. Eckhoff, Maren H. Thoresen, Synne H. Austmo, Tiril Haga, Joanna A. Bækkelund og Mari R. Hasselknippet. Vi nevner ikke alle som spiller i andre Toppserieklubber eller i utlandet, men konstaterer at det er mange!

På guttesiden er det også mange Norgesmestere G16 som har gått gradene og som i dag spiller Tippeliga, men antallet er nok større på jentesiden da det også er vanlig å debutere i øverste divisjon noe tidligere her, og historien til NM G/J 16 tross alt er relativt ung. 

Rosenborg er mestvinnende lag på guttesiden med hele fire Norgesmesterskap (2011, 2013, 2014, 2016) mens Viking (2009), Brann (2010), Vålerenga (2012), Lillestrøm (2015) og Stabæk (2017) alle har et mesterskap hver i denne klassen. 

Norgesmesterskapet 2018

Norgesmesterskapet har startet på best mulig vis for jentene i Lyn dette året.
Avansement fra kvalifiseringen ble avløst av seier 6-0 borte mot Elverum før Lillehammer KFK ble slått 3-1 hjemme på Kringsjå i siste mellomrunde. Dermed er jentene nok en gang klar for 8-delsfinalene i det nasjonale sluttspillet til høsten. Jentene har altså nådd det nasjonale sluttspillet hele ni av ti ganger siden J16 NM ble innført av NFF i 2009!

Mellomrunde Øst-Norge: Råde - Lyn

For guttene fungerte kvalifisering til G16 Interkrets også som en kvalifisering til mellomrundene her i Region Øst. Lagene i lavere divisjoner (1. div, 2. div og 3. div) i Oslo spilte først kvalifisering mens Lyn gikk rett inn i første mellomrunde. Der ble Råde slått 6-0 på Råde Idrettspark før Rælingen ble slått 1-3 på Marikollen Kunstgress. 
I tredje og siste mellomrunde ventet Interkretskollega Drøbak-Frogn hjemme på Kringsjå. 

Mellomrunde 2 Region Øst: Rælingen - Lyn

Lyn tar tidlig ledelsen ved Jacob Hanstad som snapper en støttepasning etter at Lyn har satt inn et godt press på bortelaget. Avanserer nærmere 30 meter med ball og setter ballen mellom bena på Drøbak-Frogn sin sisteskanse. Førsteomgangen er noe av det bedre vi har spilt denne sesongen og 1-0 ble til 2-0 når Theodor S. Strømø headet inn et frispark litt senere i omgangen. Mathias Emilsen har en eventyrlig sjanse til å gi Lyn en tremålsledelse, men avslutningen alene med keeper gikk like til side for mål. 
Mot slutten av omgangen får Lyn gult kort og må spille med 10 mann. Dette gir bortelaget flere muligheter fremover og når Lyn både må starte andreomgang med 10 mann, og like etter får enda et gult kort begynner vi å merke hva det gjør med spillere når motstander begynner å tro på at de kan score mål, samtidig som vi merker at vi blir presset bakpå. 2-0 blir til 2-1 men selv om DFI presser hardt på mot slutten klarer vi å hale seieren og avansementet i havn. Gode lag gjør gjerne det når dem leder 2-0, og vi tar derfor med oss den prestasjonen. 

Mellomrunde 3 Region Øst: Lyn - Drøbak-Frogn

Region Øst:
Fra Region Øst er altså Lyn klar for 8-delsfinalene. 
I tillegg har Lillestrøm, Sarpsborg 08, Vålerenga og Stabæk tatt seg videre til det nasjonale sluttspillet. Alle resultater fra mellomrundene i Region Øst kan dere finne her.
Med alle fire Tippeligalagene videre må vi vel kunne si at alle favorittene er videre, og det er derfor gledelig at vi som eneste "breddeklubb" også har kjempet oss videre i NM. Mange gode outsidere er ute fra Region Øst og det er nok flere enn oss som hadde et lite øye til noen av følgende lag i Region Øst; KFUM, HamKam, Nordstrand og Fredrikstad. Flere gode Interkretslag er altså ute av NM fra det som kanskje er den tøffeste puljen å avansere fra?

Region Nord:
Fra Region Nord er Åga klare for 8-delsfinalene. 
Åga IL har virkelig imponert på veien til det nasjonale sluttspillet. Etter puljespill i kvalifiseringen ble Hunstad beseiret i kvalifiseringsfinalen. Deretter ble storlag som Junkeren, og Bodø Glimt lagt bak seg før den Regionale kvalifiseringskampen mot Hamna IL. Denne måtte avgjøres ved straffespark da lagene stod likt med 2-2 i målprotokollen etter ekstraomgangene. Denne vant Åga, og med 3-6 på bortebane må vi vel kunne si at det er en liten overraskelse fra Nord som har kjempet seg videre til det nasjonale sluttspillet. 
Hamna IL hadde altså beseiret gode lag som Tromsø, Tromsdalen, Skarp, Senja og Alta på veien til siste kamp om avansement. At Åga beseirer lokale lag, og Troms sitt aller beste G16 lag gjør at ingen lag bør ta lett på outsideren, til tross for at A-laget deres holder til i 4. divisjon til daglig. Resultater fra den regionale kvalifiseringen.

Region Sør:
Region Sør er ikke helt ferdigspilt enda. 
Kragerø er klar etter sterke 2-4 borte mot Flekkefjord. Kongsberg - Strømsgodset (19.6) og Sandefjord - Mjøndalen (24.6) kjemper om de to siste plassene og vi holder nok Tippeligalagene Strømsgodset og Sandefjord som favoritter. Spesielt da sistnevnte også har fordel av hjemmebane.
Mer interessant er det at gode lag som Odd, Notodden, Stathelle, Hønefoss, Start, Flint og Eik-Tønsberg er ute fra den regionen. Spesielt Odd og Start hadde nok ambisjoner om å henge med inn i NM til over sommerferien. Kragerø ser altså ut til å bli outsideren fra Region Sør, mens vi altså holder en knapp på de to gjenværende Tippeligalagene i kampen om de to siste plassene. Alle resultater fra mellomrundene i Region Sør finner du her

Region Midt:
Rosenborg er altså eneste klubb på guttesiden med mer enn en NM-tittel i denne årsklassen. Klubben fra "Trøndelag" er oppskriftsmessig nok klar for sluttspillet til høsten etter å ha snudd underlege 2-0 til 2-4 borte mot Hødd i siste mellomrunde. RBK får følge av Kristiansund og Ålesund, to solide navn i Norsk Toppfotball. 
At Hødd skulle ryke for RBK var ikke helt overraskende, men det betyr også at en sterk utfordrer til NM-Tittelen fra Region Midt allerede er ute før sommerferien. Andre gode lag fra Region Midt vi kommer til å savne på høsten er Molde, Ranheim, Byåsen, Charlottenlund og Levanger. Alle resultater fra mellomrundene i Region Midt finner du her

Region Vest:
I Region Vest spilles det en kvalifisering i hver av de tre kretsene. 
Viking avanserte fra en kvalifisering med sterke lag som Sandnes Ulf, Bryne og Vard Haugesund, mens Madla får en ny sjanse etter 0-6 for Viking, når de møter Bergen Nord i kampen om den siste plassen i Region Vest. 
Bergen Nord tapte 0-6 for Brann i sin kvalifisering, men får altså en siste sjanse når Madla står på motsatt side like før sommeren. Kampen er ikke berammet enda så langt vi har klart å finne ut. Brann på sin side har avansert fra en pulje med lag som Gneist, Stord, Os, Sotra, Fyllingsdalen mf. I realiteten er det nok en av de sikreste avansementene all den tid Brann har den posisjonen de har i Hordaland Fotballkrets. 
Mer spennende er det derfor i Sogn og Fjordane der overraskelseslaget Førde er videre etter ekstraomganger mot Florø i første runde. Stryn og Sogndal avanserte også til andre runde, der Sogndal noe overraskende fikk skikkelig stryk av både Stryn og Førde. I puljefinalen endte det 0-0 mellom Førde og Stryn, men 2-12 seier borte mot Sogndal gjorde at Førde gikk videre til det nasjonale sluttspillet med bedre målforskjell enn Stryn (6-2 hjemme mot Sogndal). 
Brann, Viking og Førde er altså allerede klar for høstens 8-delsfinaler, mens den siste plassen står mellom Madla og Bergen Nord. Uansett hvilket av disse to lagene som går videre må vi kunne plassere dem i kategorien outsidere sammen med Førde, Åga, Kragerø og Lyn når oppsettet kommer litt senere.
Resultater fra Rogaland
Resultater fra Hordaland
Resultater fra Sogn og Fjordane

Tippeligalagene og Obos-lagene får finne seg i et lite favorittstempel, så får vi se om NFF unngår å sette alle outsiderne opp mot favorittene, eller om favorittene får, en på papiret, enklere vei til kvartfinalene. Ut fra siste års oppsett er det vanskelig å spå utfallet her, da Tippeligalagene både har møtt hverandre, og møtt "outsiderlagene" de siste tre årene. Senest i 2017 møttes f.eks. RBK - Vålerenga i 8-delsfinalen, mens Viking fikk meget overkommelige Randesund (6-0 i Stavanger) fra Region Sør.

Det betyr at følgende 13 lag er klar for 8-delsfinalene:
Kristiansund BK, Rosenborg BK, Ålesund FK, Kragerø IF, Åga IL, Lyn Fotball, Vålerenga Fotball, Stabæk Fotball, Sarpsborg 08 Fotballforening, Lillestrøm SK, Brann SK, Viking FK, Førde IL.
Vi gratulerer alle kvalifiserte lag med plassen i 8-delsfinalene og venter i spenning på hvem som tar de tre siste plassene. Samtidig takker vi alle motstandere og dommere for kampene som har vært hittil og ønsker samtlige parter lykke til videre med årets sesong.