G02.1: God matching mot G19.2 på Kringsjå

G15-laget hadde en tøff oppgave foran seg i årets første treningskamp på Kringsjå når Lyn G19.2 stod på motsatt banehalvdel. Til tross for tap 2-1 kan vi likevel si oss veldig godt fornøyd med treningskampen, og ikke minst var dette verdifull kamptrening mot fysisk sterkere spillere som vi sannsynligvis blir å møte senere i år.

Gutta varmer opp med noen sprinter før kampstart.

Gutta varmer opp med noen sprinter før kampstart.

 

I Lyn ønsker vi å utvikle toveisspillere, som betyr at de er gode både offensivt og defensivt. Vi ønsker å gi spillerne våre en bred grunnmur av ferdigheter og kunnskap, og vi kan med hånden på hjertet si at vi utvikler kloke fotballspillere som kan gå inn i flere ulike systemer og formasjoner. På G15-nivået er det naturlig at enkelte av spillerne blir mer spesialisert inn mot posisjoner, og utvikler god rolleferdighet og et bredt rollerepertoar, men samtidig er det en styrke at de aller fleste spillerne våre også kan bekle flere roller om nødvendig. 

Første året varierte vi mellom 1-3-4-1 og 1-3-3-2 i 9'er fotballen, og 4-2-3-1 og 4-3-3 i 11'er fotballen som også er våre primære spillesystemer i 11'er fotballen.
I fjor la vi på 4-3-1-2 som et nytt system, og var såvidt innom 4-4-2 i et par kamper, mens vi i år også vil være innom 3-5-2 og 3-4-3 som alternativer til det vi ellers skal beherske. Tall er ikke bare tall, og spillerne lærer de ulike nyansene av muligheter og utfordringer som de ulike systemene gir. Jeg vil tørre å påstå at en Lyn-spillere vil klare seg godt i nærmest et hvilket som helst annet lag både nasjonalt og internasjonalt, nettopp fordi de behersker flere ulike spillestiler og systemer.

I bunn ligger gode individuelle ferdigheter med ball i beina, et presist og hurtig pasningsspill og kombinasjonsspill, høy intensitet både offensivt og ikke minst defensivt og kloke spillere som er vant til å prate fag. Vår største utfordring ligger i å kontrollere kamper der motstander ligger lavt og vil kontre på oss, eller lag som er ekstremt direkte i spillestilen. Lag som regelmessig spiller "tut og kjør" vil som regel være bedre enn oss på akkurat dette. Vi jobber derfor med å kontrollere kamper både med og uten ball, og å takle bedre de lagene som ligger bakpå og satser på gode overganger og kontringer, samt lag som er gode på dødballer. Forhåpentligvis tar vi nye steg på disse punktene i 2017.

Tilbake til kampen. G19.2 tar ledelsen på et kjempeskudd i vinkelen like før pause, men vi kommer tilbake etter et godt kombinasjonsspill som setter Mathias alene med keeper. Målet ser dere i videoen under. 
G19.2 scorer på en av sine fire cornere, men var nære scoring også på to av de andre der det heldigvis blir ryddet opp i siste liten. Vi har også et par gigantsjanser som fort kan omsettes i mål, og det er gledelig å se mye av det flotte kombinasjonsspillet vårt denne dagen. 

I perioder går det veldig hurtig med oss, og motstanderne sliter med å ta fra oss ballen. Vi spiller av førstepresset på en veldig god måte, og har veldig få balltap i frispillingsfasen. Fremover blir det vanskelig å skape noe særlig i bakrom da stopperne til G19.2 var fysisk overlegen både i løpsdueller og kroppsdueller. Sjansene våre kommer derfor først og fremst på godt pasningsspill der vi flytter ballen sakte men sikkert oppover i banen ved hjelp av trekanter og gode bevegelser.

Alt i alt ble det en god treningsmatch for vår del der vi får øvd på vårt eget oppbyggende spill, et godt kollektivt press både lavt og mellomhøyt. I perioder forsøkte vi også å stå høyt på G19-laget, men med mindre grad av suksess denne gangen.

Kristian Berg Tveter og resten av gjengen med peptalk før kampen sparkes i gang. 

Kristian Berg Tveter og resten av gjengen med peptalk før kampen sparkes i gang. 

Vi er fortsatt i januar, og både G15 og G16 hadde sine første treningskamper i dag. Likevel er det positivt å se så mange i form allerede nå, og med normal utvikling kommer vi til å være mange hakk bedre om to-tre måneder når det virkelig begynner å telle!

Takk til G19.2 for en flott treningskamp, og ikke minst takk til en eminent dommer i Knut Arild Løberg som ledet kampen med stødig hånd og positive oppmuntringer til begge lags spillere.

Michael har hatt en kjempeutvikling siden han kom til oss fra LSK i fjor, og presterer nå bedre enn noen gang. Involvert i scoringen vår, og ellers god mot eldre motstandere.

Michael har hatt en kjempeutvikling siden han kom til oss fra LSK i fjor, og presterer nå bedre enn noen gang. Involvert i scoringen vår, og ellers god mot eldre motstandere.