Kampreferat: Oppsal - Lyn

Vi hadde hatt en god treningsuke og undertegnende var veldig godt fornøyd med hvordan gutta hadde fremstått på trening, spesielt trening fredag hvor tilstedeværelsen, nysgjerrigheten og fokuset var bra. Videre ble gåtur opp til Vettakollen lørdag brukt som en sosial samling der vi på toppen hadde god utsikt til Oslo, samt brukte noe av tiden til å sette felles målsettinger om hvordan vi skulle angripe kampen borte mot Oppsal. Vi var spesielt godt forberedt muntlig på at Oppsal på hjemmebane ville forsøke å låse oss av med en skyhøyt press på egen halvdel, der de besitter stor hurtighet og eller styrke som tydelig fysisk ressur i flere av spillerne. 

Det ble gjort flere justeringer under denne kampen mot Oppsal. Det er positivt å se at vi blant annet kan bruke Nicolas som spiss som har hurtig ballkontroll på små falter og beholder ball med skjerming og eller tar av press i mottak ved noen anledninger. Vi burde benyttet oss mer av Marius eller Nicolas direkte, uten at den skal gå gjennom Ola. Som da vi svarte på 1-0 til Oppsal umiddelbart: Henrik sin gode forsering trekker på seg 2-3 mann der han dytter ballen til venstre-høyre og holder kroppen mellom ball og mostandere mens han leter etter alternativer i front. Til slutt må en midtstopper gå opp i han, som gir Nicolas rom å løpe inn i, der han timer fint, demper ballen behagelig og serverer Marius på et godt løp inne i feltet. 1-1.
1-0 til Oppsal kom forøvrig ved en klinisk scoring fra deres røffe og tydelige spiss. På 1-1 henger vi bra med i kampen og skaper en halvsjanse med Nicolas på skudd. Jeg ser gode kombinasjoner og vi er egentlig relativt aggressive, men vi sliter med å pushe ut laget, og spesielt avstanden mellom de fem på midten og bakre 4er for store. Vi får egentlig aldri satt det høye presset vi ønsket, og da blir det tøft å vinne igjen ballen høyt for 2-3 spillere. Det krever kompetanse og det krever ferdigheter som flere av oss har. Men, vi må se på hva som burde vært gjort annerledes til kampen mot Abildsø. 

Oppsal justerer presset enda høyere og etterlater seg et ekstremt bakrom. Men, de skyver oss bakover og er nådeløse i presset, de gir oss dårlig tid og vi får ikke til å spille gjennom første pressledd. 2-1 kommer etter et unødvendig frispark som vi gir bort gratis. Her mister vi mye av konsentrasjonen og noe av det viktigste vi tok med oss i dag var at vi fikk vist at vi kan spille ball også mot gode lag. Men, denne typen kamper må man spille med selvtillit og tro på at man kan vinne. For endte gang i år havnet vi under i en kamp. Men, jeg synes det er greit at vi fortsetter å jobbe hardt for å komme oss tilbake, som vi gjør i 2.omgang der vi gjør en god figur og tidvis spiller på høyde med et av de beste 01-lagene i Oslo. 

Vi får håpe at vi tar med oss lærdom i duellstyrken langs bakken og i lufta. Spesielt som 1.forsvarer. Når vi først bestemmer oss for å være 1.forsvarer, skal man prøve å snappe ballen? Takle? Eller kanskje avvente? 

Valgt forsvarshandling skal vi fremover øve på med større besluttsomhet og presisjon. Jeg gleder meg!

Læringsmomenter fremover dere kan øve på i trening er følgende: 

Snappe ballen: For at ballbanen skal brytes med riktig timing kreves at førsteforsvareren har overblikk over posisjonen til både pasningsleggeren og mottakeren. Forlatt rom bør dekkes av sikringsspiller. Her kan vi stille høyere krav på trening, sikringsspiller kan rope: GÅ PÅ BALL, hvis avstanden er kort.  

Takle: En takling ser vi ofte i italiensk Serie A. Se på Nesta, Cannavaro, Hummels, samt vår egen Adrian Eeg. Det er en undervurdert løsning som kan være aktuell hvis man ikke vil rekke frem tidsnok til å bryte ballbanen. Å ha en sikringsspiller i avpasset avstand er viktig hvis taklingen skulle mislykkes.

Møte feilvendt mottaker: Holde tett press for å hindre vending. Unngå takling (frispark) så lenge motstanderen ikke har vendt opp.

Møte rettvendt ballfører: Dette skal vi jobbe med fremover. Hvor tett førsteforsvarer skal presse ballfører avhenger av balanseforholdene. Hvis laget er i god balanse, kan vi som førsteforsvareren gå hurtig inn i ballføreren uten å bli utspilt. Førsteforsvareren kan alternativt lede ballføreren i en retning som er mer ufarlig med flere medspillere.

Møte ballfører som har stor fart: Hvis laget er i ubalanse, som vi ofte var mot Oppsal da de angrep med stor kraft kan vi ha en plan B. Hvis ballfører på motsatt lag har stort rom å løpe i og førsteforsvarer ikke har sikringsspiller, kan vi forflytte oss ved å rygge slik at angriperen både mister fart og blir ledet i ufarlig område. Førsteforsvareren «griper inn» først når angriperen kan få scoringsmulighet.

Alle disse punktene var vi gode på i flere kamper i Notodden Cup, mot KFUM og Holmlia. Vi må grave de fram til neste kamp mot Abildsø hjemme søndag 5.juni kl.20.15 på Kringsjå. I Notodden Cup nøytraliserte vi Asker tidvis i finalen og vi vet at vi på vårt beste kan vinne også oppgjør som dette. Denne gangen gjorde vi ikke det, så det er viktig for oss at vi viser både oss selv og andre at vi kan komme raskt tilbake. Småe punkter vi kan justere mot neste kamp er at det er lov å true bakrom med crossere og adresserte langpasninger. Vi må tørre å true bakrom direkte eller også via flikk, som vi kanskje burde benytte oss av i større grad når vi møter lag som presser oss slik Oppsal gjorde. 

Kampfakta: Oppsal - Lyn: 5-1 (4-1)
Mål: Marius