Kampreferat Follo - Lyn

Vi i G01-teamet med spillerne og trenerne, samt foreldre, trenere og foresatte kan etter vår-sesongens siste seriekamp ha en stolt følelse av guttas laginnsats: årsbeste. 

Vår oppvisning i bortekampen mot Follo er det beste laget har prestert så lenge jeg har vært hovedtrener. Nivået på kampen er generelt høyt, og endelig ser vi hva som bor i gruppa. Utvikling i fotball handler mye om kommunikasjon innad i gruppa, og for meg som trener og gi spillere med ulike forutsetninger tilpassede disposisjoner og feedback til deres ståsted, da kan de levere. Gutta løser koder på ulike måter grunnet vekst i hodet og kropp, og etter gårsdagens kamp kan alle si at de løste kampen taktisk godt, noe vi alle var spesielt fornøyd med da vi satt på Langhus Kunstgr. med årets ’’godfølelse’’ smilende inn i EM-sirkuset.

Jeg ønsker egentlig ikke å trekke frem enkelte spillere i en slik match, men Mihailo fortjener det etter å ha hatt en tøff vinter. Måten han spiller på i går må for samtlige vise potensial. Fantastisk prestasjon. Innsats, dedikasjon og vilje viser hva som kan skje på kort tid. En må ikke alltids rekruttere 6 nye spillere, men bruke tid på gutta.

Vår selvtillit og struktur i oppbyggingen, frispillingen, bevegelsene i midtbane 3eren, justeringen av presshøyde underveis grunnet fantastisk kommunikasjon i samtlige ledd og reaksjoner på å utnytte ubalanse hos mostander er alle viktige faktorer vi har arbeidet med på feltet de siste ukene. Dere har hatt høyt læringsfokus på øktene, og nå ser dere hva jobben på Kringsjå har ført til. 

Spillemessig er vi det førende laget fra start av, og vi etablerer mye spill inn på Follos halvdel de første 10 minuttene. Vi inviterer Follo til å spille inn sentralt da vi setter en moderat presshøyde og låser av deres midstoppere når de har ball på en av sine backer. Men, de blir møtt av et kompakt og aggressivt Lyn. De tyr til den lange i bakrom, adressert, som jeg ser de har øvd mye på. De har spillertypene til det, og det er lov. Her er vi RÅ. Vi har oppmerksomhet og kontroll på 1) prioritert rom 2) spillere som truer det prioriterte rom (bakrommet) 3) klima rundt ballfører. Vi slipper inn 1 mål noe uoppmerksomhet i dette rommet, men juster oss og slipper de sjelden til samme sjanse i løpet av de neste 60 minuttene. Vi puttet forøvrig 1-1 på et klasseangrep. Dette angrepet kan dere snart se på youtube, og selv på trening gi en refleksjon av. Edvard skaffer straffa og Henrik er iskald, en ekte ‹‹Del Piero straffe››.  Vi er skikkelig tent og skjerpa de første 15 minuttene, med riktig spenningsnivå i kroppen, vi har lave skuldre. Dette skyldes et tøft forsvar, og høyt tempo der vi utnytter deres ubalanse og stor variasjon i angrepsspillet - vi opptrer så kamuflert og uforutsigbart! Vi er kritiske til valg og tenker to-tre trekk i forkant.

Utover i 1.omgangen vurderer midstopperne risiko og har høy ro og treffprosent i pasningsspillet i rom nært og tørr føre ballen fremover i driv. De forløser også rom høyt i banen av og til med lengre oppspill. Side backene er jeg imponert over. Spesielt hvor omstillingsdyktige dere er fra forsvar til angrep og angrep til forsvar. Hvor mange ganger repeterte dere ikke høyintensive returløp over avstand (30m+)?. Dere var også dyktige til å vurdere potensial opp mot risiko i overganger som angriper og kommer til flere innlegg grunnet løp som er god timet. 

Midtbanen generelt har timing og god bevegelsesaktivitet uten ball på samtlige 3/3 tredjedeler i hele kampen gjennom (samtidige bevegelser, motsatte bevegelser, posisjonsbytte, tredjemanns bevegelser og dybdeløp) - i dag satt det! Dere fremprovoserer så mange feil fra mostandere som 1F og bremser Follo sine løp og gjennombruddspasninger i hele kampen. Vakkert. 

Angrepsgutta posisjonerer seg aktivt der de skaper ubalanse med å drive med ball, dere er sterke i kroppen og holder ofte 2-3 Follo spiller unna grunnet en sterkt fotballkropp. Dere søker etter å komme i scoringsposisjoner og kommer til gode avslutningsøyeblikk, som ved 1-2 gollen til Edvard - en perlescoring. Dere gjør også en mannsjobb ved å være løpende i posisjoneringen og orienterer seg i forhold til ’’gameplan’’ for å dekke rom og redusere motstandernes tilgang til rom i hele matchen som signalspiller i front.

Vi har gjennom hele kampen skudd og avslutninger til å vinne en stor krig mellom to gode lag. Treffsikkerheten er også til tider bra, og både vi og Follo besitter fantastiske keepere. Vi skaper kanskje flere 100% sjanser enn hva vi har gjort i noen av årets kamper, og det mot et toppet Follo. En Follo trener kom etter kampen bort til meg og poengterte: ’’Ehmmm, hvordan klarte dere å tape en kamp i serien?’’. 

Jeg er enig. Men, det handler dog ikke om å vinne eller tape hver kamp i årets vår-sesong. Det handler om å lære å kjenne på ulike mostandere, gå ut i ulike strategier med ulike gameplans, og nå har vi lært mye gutter. Vi har mange knagger og erfaringer å ta med oss inn i høst-sesongens virkelige gryte. 

Det er grunn til å hylle laget for moralen de har fremstått med gjennom en tøff vår-sesong med endel oppturer og viktige nedturer vi har angrepet med vilje om å gjøre det bedre, noe annerledes, der vi ikke gjømmer oss, men er løsningsorienterte. Vi har gutter som snart er tilbake inn i treningsgruppa, de har vært skadet lenge, men er sultne og humøret og samholdet har vært der hele veien, i trening etter trening - det er beundringsverdig. 

Laget skal nå bygges videre, stein for stein. Vi er en kameratgjeng med stor K - mye godt å bygge videre på. Sesongen er ikke over. Vi skal trene mere, vi skal ha noen flere kamper blant annet hos g01.2 og jr.2 og Gothia16 venter, VI GLEDER OSS. Fino Alla Fine - LYN!! 

Kampfakta: Follo - Lyn 2-2 (1-1) 
Mål: Henrik, Edvard