Kampreferat Lyn-KFUM

I går var det duket for et viktig oppgjør på Kringsjå kunstgress da KFUM gjestet vårt fort. Foran kampen hadde vi sentrale nøkkelspillere ute, Mads Poulsson, Emanuel Grønner, Adrian Eeg og Marius Simonsen underveis i kampen var ute. Dette gjør at vi må sjonglere, og det er fantastisk at lokale Lyn gutter setter preg på kampen under sine første kamper på dette G15.1 laget til Lyn, mye potensial som bor i 01-kullet.

Selv om KFUM i noen perioder i løpet av kampen var med og kom på noen farlige overganger, så var dette en kamp der Lyn G15.1 ikke følte seg særlig truet og dominerte banespillet. Mot et hartkjempende og til tider fintspillende Lyn lag med skolerte basisferdigheter i orden fungerte Lyns formasjon forvirrende for KFUM. Lyn trenerne stod gjennom hele kampen og hadde en følelse av at guttene hadde relativt god kontroll, men vi sliter med å punktere kamper, noe vi må fortsette å jobbe med på treningsfeltet!!

Fotball for oss handler mye om ballbesittelse med konstruktive løsninger og i går ser vi tydelig at vi dominerer midtbanen. Vi har mange gode alternativer sentralt, som ga oss flere pasningsalternativer, og dermed også hold vi ballen lengre i laget. Vi spiller ikke like naivt som tidligere, som har vært preget av mange forsøk på gjennombrudd tidlig, som igjen har ført til mange balltap. Jeg er glad vi ofte finner de rette øyeblikkene for gjennombrudd i gårsdagens kamp, der vi også viser et solid pasningsreportuar i trange situasjoner. Spesielt gledelig å se at vi i dag gjenvinner ballen i mange gunstige posisjoner høyt i banen, der vi følger opp tema om å rask reaksjon på alle 2.baller med å angripe rask i lengeretningen for å utnytte KFUM sin ubalanse - her må vi aggere enda hurtigere slik at vi får den ballen inn i boks og ikke dribble ballen tilbake i banen.

I går har vi gode avstander mellom lagdelene, men blir no passiv og naive når vi har lavt press. Det er positivt at spissene tar betydelig defensivt ansvar, noe som gjør det vanskelig for KFUM sin mitbane og involvere seg i framrom 1 og mellrom. Dette førte til at sentral midtbane hos KFUM falte ned og tok over oppspillsansvar fra midtopperne deres, som igjen førte til at de fikk dårligere betingelser i sin gjennvinningsfase hvor vi var i overtall. Her var Nicolas til tider flink til å vandre med ballen opp i rom for å lete etter gode alernativer i lengderetninger, mer av dette!
Men, vi må jobbe med at romforholene blir mer nøyaktige, der den bakre-5er og de tre sentrale foran på midten ligger for tett og vi rekker ikke komme hurtig nok opp i ballfører, som fører til 1-1 målet like etter pause. Her må vi også som keeper prøve å ta den ballen, for alt det er verdt. Fremover må vi fortsette å jobbe med midtback, vingback og indreløper relasjoner, hvor jeg ser det er utfordrende for vingback å identifisere situasjoner og vurdere hvem som skal gå i press når, og dersom vigback går i press og har kanspiller utvendig, så må ytre midtback sideforskyve og oppere som back. Dette er vanskelig, men Nicolas og Tinius, og Jens, Mihailo, Fridtjof og Ulrik gjør her en solid gjennomføring og jeg ser dere får en større forståelse utover kampen.

Når vi vinner ballen er det ofte i denne kampen lavt i banen, altså langt fram til mål. I dag er Ola, Henrik, Nils og Evan rågode på rask omstilling som krever løpskraft. Vi organiserer midtbaneleddet med en 5’er med to breie vingbacker som operer mellom motstanders kant og back, to indreløpere som strekker i mellomrom og et anker med Ola som ligger noe dypere og som av og til faller ned i forsvarsleddet for å hente ball (I dag er Nymoen effektiv og presis i tidlig igangsetting på Ola, og de tre bak er fantastiske i frispillingen). Spissene jobber også av og til med motsatte bevegelser hvor en møter og en strekker, samtidig som indreløper også truer bakrom (Evan, Nils og Henrik er her på flere gode løp). Her er spesielt Henrik ekstremt god på å finne rom i mellomrom, der han strør og vinkler gode pasninger rundt seg. 

Jeg er imponert over debutantene Edvard Tønset som i sin deby for G15.1 viser ro og setter ballen iskaldt forbi keeper 1 mot 1, imponerende. Håkon Flatstulten er også endelig i gang, og viser etter en vinter med god oppkjøring etter en utfordrende skade på TG2 at han er en gutt vi trenger. Kreativitet og ro, slepenhet og frekkhet – dette trenger vi på siste tredjedel.

I 2.omgang forventet vi at KFUM skulle gå ut i høyt press med første og andre pressledd. Vi mente at vi var i mye bedre fysisk form, og at det ville åpne seg opp for overgangsmuligheter. Spesielt oppspillene i rommet mellom KFUM sin midtbane og forsvarsfirer ble det viktig å utnytte. I disse situasjonene skapte vi overtall og kunne variere med å enten spille ballen ut på vingback eller utfordre gjennom midten. 
Kampen høydepunkt kom i 2.omgang på stillingen 1-1, og hendelsen det siktes til er 2-1 scoringen til Lyn hvor Ola Hognerud (som kommer direkte inn fra utvisning - gult kort) leser spillets atmosfære og stiller seg bredt i banen istedet for å løpe inn sentralt i sin posisjon. Han leser spillet og kriger til seg nedfallsfrukten i en 50/50 duell, slår en presis ball i bakrom til Håkon som på vakkert vis flikker ballen inn 45 på stormløp fra Ola som med venstre bredsider 2-1, fortjent!
Det er en vanskelig situasjon å gjengi, men det var et eminent mål som bestod av mye vilje, presisjon og kraft.

Vi kan fortsatt jobbe med å komme med flere dype midtaneløp og skaffe oss bedre arbeidsvilkår innefor motstanderens 16 meteren når vi kommer rundt på kantene, da vi har lite påfyll i boks. Men, i dag er det virkelig herlig å se hvor mye gutta ofrer seg for hverandre og hvordan de til enhver tid gjør sitt aller ytterste for å vinne fotballkamper.

Nå har vi ikke kamp før 22.mai, og kan trene smart, riktig og med kvalitet inn mot kampen mot Kolbotn der vi har intensjoner om å gjenskape mye av det vi gjorde i dag og være ytterligere skarpere foran og i motstanders 16-meter.

Kampfakta Lyn – KFUM: 2-1 (1-0)

Mål: Edvad Tønset, Ola Hognerud