Kampreferat: Lyn - Frigg

Det var knyttet spenning til kampen mot Frigg, siden gutta hadde gledet seg lenge til å debutere 1.divisjon G15 på hjemmebane på Kringsjå kunstgress. Innledningvis i peisestua før kampstart under videoanalysen ble vi tydelige på at dette var vårt fort, og dette skulle vi vise fra første fløytesignal kl.20:15. Vi kan slå fast at strategi innebærer en overordnet langsiktig plan for hvordan laget skal opptre på banen. Taktikk kan også være knyttet til den spesielle kampen og planen man har i forkant av en kamp og under kampen. Det var forventninger av trenerne før kampen at dette var en motstander vi skulle dominere. Samtidig fikk vi flere gode øvelser i frispillingsfasen bakfra. Jeg er blant annet veldig fornøyd med oppspillsansvaret som samtlige i den bakre 3-er tar, der de hyppig trer opp sentral midtbane eller indreløpere i mellomrom. Dette rommet ble skapt av vingbackene på ballsiden, som strekker og lager rom for midtbane og møtende spiss å møte i. Altså en motsatt bevegelse. Motstander stilte i en 4-2-3-1 og prøvde høyt press. De klarte ikke å hinder oppspill, samtidig var de ikke godt nok posisjonert slik at de kom i undertall sentral i banen. Ved at vi da står veldig bredt med vingbackene, truer vi både i bredden og sentralt, og motstander klarer ikke dekke rommene sentralt god nok. Denne pasningen opp bakfra, skal vi se mere av, enten fra sentral midtback eller fra enten høyre eller venstre midtback.
I neste fase hadde vi utallige muligheter offensivt. Dersom vi hver gang hadde orientert oss før vi mottok ballen, eller pasningen var bedre kommunisert ved å spille inn riktig fot, kunne vi rettvendt oss og satt fart mot Friggs bakre ledd. Dette gjorde vi av og til, og da får vi se hva som bor i de uforutsigbare føttene sentralt i banen. Men vi tvinger og forsøker bakromsballer litt for ofte på 1.bevegelse. Her kan vi være kaldere og spille ut på vingbackene om ligger bredt og høyt i banen for å doble på kant, eller etablere spill på deres halvdel.  

Kanskje seriens kvikkeste scoring hittil er signert Mathias med en frekk venstre avslutning, 1-0 etter 42 sekuner. Frigg svarer på en døball, som vi påpekte før kampen at var deres styrke. Etterhvert som vi får ballen til å snakke, får vi kampen inn i vårt spor og kampens vakreste øyeblikk kommer da Marius Simonsen kjører en lekker Francesco Totti chip fra drøye 20 meter over en utrustet keeper, en scoring man ikke kan se forbi og allerede en kanditat til årets solo mål.
Andre omgang fortsatte på samme vis, der vi scorer en av kampens beste lagmål etter boka i får formasjon. Nydelig innlegg av Jens der flere av våre midtbanespillere har timet løpene godt inn i boks.
Vi har ikke definert bestemte rollekrav til hver enkelt spiller enda, men noen karakteristiske trekk går igjen i praten før kampene og på treninger. Når det er sagt så er det naturligvis rom for individene til å utfolde seg i større grad sentralt i banen, men det er innenfor visse kjøreregler da vi ofte vandrer litt mye med ball. I dag syns jeg vi til tider vandrer i mindre grad inn og ut av posisjoner, som er gledelig, å se litt struktur. Samtidig er det viktig at  indreløpere periodevis går bredt og kommer på dybdeløp eller spisser faller langt ned for å hente ball eller involvere seg i det oppbyggende spillet. 

Vi vinner kampen 7-1– som også var helt fortjent. Vi var heller ikke i denne kampen dødelig effektive, men godt å få puttet noen solide mål. Til neste kamp må vi ikke slå av søkene offensivt og defensivt i forhold til persepsjonsevenen vår. Vi blir til tider litt ‹‹cocky›› utover i denne kampen, og får faktisk noen ugunstige brudd i mot på grunn av at vi slår av orienteringsevnene. 
Uansett fortreffelig at en av nøkkelposisjonene i 3-5-2 systemet som vi nå praktiserer gjennom vingbackene begynner å få en større forståelse for at de må faller ned og etablerer en 5’er i bakre ledd når vi spiller etablert forsvar i lavt press, og er høyt i banen og presser motstanders back ved høyt press. I dag er de også et vendingspunkt, og opererer som kanter som kan true bakrom eller gå av motstandere en mot en på siste tredjedel. Fremover må vi jobbe med at det er en forventning at motsatt vingback fyller på ved innlegg på bakre stolpe.
Kjekt at debutant Vilhelm Thoresen viser frem hva som bor i fotballhodet. Det ble altså en fin deby på Kringsjå kunstgress 24.04 for Lyn G15.1 sin del. Syv scoringer og tre poeng gir selvtillit inn mot neste kamp, som er borte mot Holmlia neste søndag. 

Kampfakta: Lyn - Frigg 7-1 (4-1)

Mål: Marius x4, Mathias, Evan, Vilhelm