Oppsummering kamphelg for G15.1 mot Skeid og Ullern

Etter en god treningsuke var inngangen til kampene og siste treningsuke før Barcelona å jobbe med mentaliteten, evnen til å videreutvikle seg, til å lære og drive fram sin egen karakter. Vi kan ikke miste utviklingsfokuset. Vi kan ikke være opptatt av en her og nå sitasjon. Vi må som lag jobbe langsiktig og ikke nyte tilstedeværelsen.

Lørdag 05.03 borte mot Skeid:

Kampen mot Skeid var på mange måter en morsom kamp å overvære, og i denne analysen skal du innlemmes hvorfor:

Vi hadde på forhånd en gameplan hvor vi skulle dominere banespillet fra vår frispilling bakfra og trykke Skeid tilbake med vår ballbesittende spillestil i vante 4-3-3 der bevegelser i form av 2-og 3 bevegelser skulle skape pasninger i lengderetning. I tillegg ønsket vi ta overganger, der vi som angrepslag må lære å unytte de mulighetene vi har når motstanderne ligger i ubalanse. Skeid gikk tidlig i strupen på oss de første 10 minuttene, og vi fikk utfordringer med å ha mer enn 5-6 pasninger i laget etter B4 hadde trillet inn til en av de tre sentrale. Ola løser etter hvert opp vårt noe stillestående angrep som dyptliggende sentral spiller, som ikke tilførte angrepet nok dynamikk og bevegelse, med å tvinge frem utsøkte dragninger for å beholde ballen selv, eller spille den tilbake til eget mål for å rotere retningen og begynne på nyt.

Positivt at midtstopperne egentlig hele kampen gjennom, via Kasper, Nicolas og Adrian ikke tar alt for stor risiko med ballen i beina og bruker Henrik i keeperstøtte gjennom hele kampen aktivt. Når dere tre først forserer med ball i beina er dere trygge og bestemte i mottaket som tar av presset på første eller andre touch og spesielt Kasper viser solide oppspill til indreløperne i mellomrom. Selv om vi innledningsvis hadde et spillemessig overtak, og et par halvsjanser, er jeg av den oppfatning av at Skeid hadde brukbar kontroll. Når vi først gjenkjente ubalanse og spilte hurtig i lengderetning til Henrik, Emanuel eller Nils Petter i front var vi gjerrige og sendte sjeldent opp folk umiddelbart som kunne motta ball i støtte , og som kunne være der for hurtig gjenvinning. Vi hadde Emanuel som lå høyt nettopp for å ha noen å slå den første pasningen til. Hans rolle skulle være å motta ball i bakrom og kjøre på, eller få ballen på fot og vente på forsterkninger, der vi kommuniserte litt for utydelig. Vår strategi å nekte de å kontre med hurtig gjenvinning blir avslørt til tider. Siden alle lagdelene ikke fulgte med i presset og kommunikasjonen var lav, spilte Skeid enkelt forbi første pressledd ved flere anledninger i først omgang. Dette resulterte i at de skapte gode kontringer, fordi våre spillere måtte snu og løpe hjem på etterskudd, der de allerede hadde satt opp sine hurtige vinger 1 mot 1. Skeid er effektive og gode når de kontrer. Vi hadde mye ballen utover i 1.omgangen men skapte ikke de store farlighetene.

Etter et par justeringer i 2.omgang går vi ut i en større tempo. En av fokusområdene i 2.omgang var å fortsette å dominere kampen, større driv i spillet, samtidig som vi skulle etablere spill i større grad på Skeid sin banehalvdel og vise større besluttsomhet i- og foran motstanders 16-meter. De fleste scoringer i dagens fotball kommer gjennom etablert angrep. Derfor er jeg positiv til at vi følger lagets gameplan og øver på å spille ut etablert forsvar. Vi viser spesielt i 2.omgangen bedre relasjonelle ferdigheter der vi setter opp motsatte bevegelser, skaper og utnytter rom og setter opp overtallssituasjoner på kant.
I starten av andre omgang er det positivt at vi finner Marius mye i mellomrommet via direkte oppspill fra Kasper og Henrik sentralt. Mathias og Marius med god nærteknikk og overblikk spiller fri Emanuel ved tre anledninger alene med keeper. I dag sliter vi generelt med å vise besluttsomhet og fokus foran mostanders mål i form av lite skudd utenfor 16, og tilfeldige valg inne i boks. En av årsakene til at vi i dag ikke makter å score flere mål er at breddeholder som har skjært innover med ball, der vi i dag skaper flere muligheter, og medspillere ikke har en felles forståelse for om innlegget skal komme høyt, lavt på fot/hode eller i rom og det fører til flere misforståelser i boks. Vi gjorde det ved en anledning, ved målsniken Nils Petter. Som forsvarslag får vi ikke mye trening i å ligge etablert da Skeid utover i 2.omganger sjeldent har ballen. De gangene det uansett skjer er vi gode på å nekte rom mellom ledd ved å ligge kompakt, lese og avskjære pasninger og alltid ha press på ballfører innenfor egen sone der vi hadde bestemt oss for å presse. Vi bestemte oss for å ta med den dominante spillestilen inn mot morgendagens Ullern kamp, samtidig som vi oftere skulle kjøre kontringer og være mer resolutte i form av avslutninger og valg i mostanders boks og foran mostanders 16-meter.

Kampfakta: Skeid G15.1 - Lyn G15.1 2-1 (2-0)

Mål: Nils P


Søndag 06.03 borte mot Ullern:

Etter en fin kamperfaring mot Skeid var noen av fokusområdene før kampen mot Ullern at laget skulle fortsette sin ballbesittende spillestil med større driv og tempo i spillet, tydeligere kommunikasjon, og flere initiativ rundt førsteangriper med ball i beina. Vi ønsket i tillegg å ha større besluttsomhet foran motstanders 16-meter i valg og avslutningssituasjoner og større antall søk i defensiv orientering. Laget skulle fortsette å gjenvinne ball etter balltap og dersom vi ikke vant den etter få sekunder, skulle vi falle ned i ramma og forsvare oss noe dypere enn mot Skeid. Dersom vi ikke vant ballen, var teorien at vi likevel hadde tatt ut tempoet ut av kontringsfasen til Ullern, og at de da måtte nøye seg med å angripe et forsvar i god balanse.
Det viser seg tidlig innledningsvis at Ullern besitter relasjonelle ferdigheter på et litt annet nivå enn Skeid, og vi makter derfor innledningsvis å opprettholde et aggressivt press gjennom store deler av kampen og vi ser tidligere etter den direkte pasningen i bakrom til de tre på topp. Jeg er positiv til gjennombruddshissigheten, og tøffheten i duellene (spesielt Tinius), men presisjonen, utførelsen og timingen står ikke i stil med handlingsvalgene. Vi får i dag lengre tid med ball i bena uten aggressivt press på oss som ballførere og det resultere at vi i større grad får boltre oss inne på mostanders banehalvdel i etablert angrep. Etter at Ullern scorer på sin første store sjanse i kampen, putter vi flere solide mål på blant annet kontring, solo prestasjon av Emanuel med venstre! og et vakkert skudd av Mathias opp i høyre kryss utenfor 16-meteren – større besluttsomhet var nøkkelord før kampen og vi følger opp dette punktet underveis.

Første omgangen er vår, og midtstopperne søker ofte pasninger opp sentralt i banen og backene søker pasninger inn sentral som er positivt, men vi kan variere med å spille direkte ut på kant. Det går noe langsomt i 1.omangen og jeg etterspør en større, og nødvendig krafttilpasning i pasningene i pausepraten i 2.omgangen.  I 2.omgang er det ikke så lett å nullstille ved stor ledelse, men vi bestemmer oss for å øve på ting som er utfordrende og vi ønsker i andre omgang å vedlikeholde dominansen varierer mellom å feste etablert spill på deres banehalvdel da de ligger sjokkerende dypt og ikke holde ballen for lenge når vi mottar den. Dette følger vi opp, og det som da skjer er at Ullern ofte er i ubalanse, der vi med hurtigere bevegelser foran ballfører og mindre touch på ballen gjør at Ullern får så lite tid som mulig til å organisere seg defensivt. Dette gjør at piffen i angrepsspillet ikke blir tatt ut, men vi opprettholder et godt tempo i spillet vår med flere gode bevegelser fremover i banen der Henrik, Marius, Nils P og Evan finner sine roller og utfyller hverandre. Ullern ligger i 2.omgang nesten like dypt som Juve mot Bayern i første omgangen på Juventus Stadium. Her kunne vi vært enda råere på å spilt opp overtall på kant og spilt opp kantspiller i 2v1 med overlapp elle 1v1 utfordre og innlegg. En av dagens angrep kommer etter Kaspers lange oppspill på Emanuel, som kombiner med Evan og tikitaka 6-1.

Kampfakta: 1-7 (1-4)

Mål: Emanuel 2, Nils P 2, Mathais 1, Evan 1


Kort oppsummert spilte vi to vidt forskjellige kamper i helgen med ulik læring. Det som avgjør en spillers posisjon og rolle er deres kvaliteter og svakheter. For noen spillere er på det nåværende tidspunkt utfordrende og vanskelig å si i hvilken posisjon man skal spille fra kamp til kamp, andre er det mye enklere med. Dette understreker hvor individuelt dette kan være ogsom trener tror jeg, og for noen av dere, at det er lurt å spille i ulike roller og kunne bekle ulike roller. Poenget er at det er veldig individuelt. Thierry Henry var blant annet en middelmådig ving i Frankrike før han ble Spiss i Arsenal. Det viktigste er at vi begynner å ha en tidligere spillestil, slik at dette hele tiden henger i bakhodet uavhengig av posisjon og roller. En kan si at vi i kampen mot Skeid lærte mest i form av at det ble stilt mye høyere krav til evnen til å orientere seg, innhente informasjon, oppfatte spillsituasjoner og på bakgrunn av dette vurdere og foreta gode handlingsvalg for seg selv og laget. Fremover må dere fortsette være positiv forpliktet til treninger og kamper. Dere må selv ha en indre drive og sult for å bli bedre, og fremover vil arbeidsdimensjonen i form av innsats belønnes – hardt arbeid over tid i denne alderen vil gjøre dere bedre.