Fotball spilles med hodet - Rå 2.omgang mot Bærum

Når jeg i dag setter meg på flyet opp mot Trondheim vil noen av tankene som strømmer inn i fotballhodet være ’’at vår mentale styrke som LAG vokser’’.

Inngangen til kampen består av en gameplan hvor vi skal ut å være det dominante laget. Vi ønsket å ha en fremoverrettet, men kontrollert angrepsspill, som primært handlet om å ha ballen i laget for å skape ubalanse hos mostanderne og søke og utnytte rom fremover i banen når ubalansen oppstår. Det at vi ligger under 0-3 etter 15-20 minutter kunne for meg ikke vært en bedre åpning i en treningskamp. I starten av kampen triller vi mye ball, uten framdrift og mangler på tydelige fra-mot, mot-fra bevegelser framfor den B4er. Dette fører til at vi ofte tvinger ballen inn i trange rom for å presse frem gjennombrudd. Det er akkurat her vi skal være dominante. Men, i det Mads, Marius eller Evan mottar ball feilvendt, eller noe rettvedt, er det fraværende kommunikasjon (tydelige kroppsvinkler for å motta ball, språkbruk, og støtte fra vinger og backer uten ball som er for langt unna). På treninger er det her vi øver på å hjelpe til, slik at vi er i overtall og lettere skal spille oss ut, med f.eks drop-pasninger til spillere som kommer bakfra i det vi er feilvendte. Disse midtbanekrigene mann mot mann vinner Bærum de første 20 minuttene, siden de har en større stolthet i 1.forsvar jobben, gjenvinning av andre baller og aggressivitet i presset. Når Bærum har ballen, framstår vi ikke så gjennombruddsnektende, siden vi ’’en og en’’ presser og avstandene mellom leddene ofte er på 20 meter +, og hver spiller 8-10m +. I 4-3-3 er det et enormt press- og gjennvinningsansvar hos samtlige, spesielt offensive indreløpere. Dette fører til at vi i begynnelsen av 1.omgangen ikke henger sammen som lag, og lar de to sentrale hos Bærum være uten markering. Vi ligger samtidig alt for høyt med alle lagdelene og ved flere anledninger kommer Bærum gjennom i bakrommet fordi vi ikke har forutsett og tillater de å prikke pasninger fort til sine torpedoer på topp. Det er positivt at vi prøver å diktere kampen gjennom å presse høyt så ofte som mulig og lese av signaler for å flytte laget høyere der Emanuel og Ola er dyktige. Ulrik må pushe inn i banen når baller er på motsatt side, slik han fikk beskjed om utover i kampen. Men, vi behersker ikke å gjøre det som lag i 1.omgangen, og da får vi problemer med å beherske lavt press for å nøytralisere rom på egen tredjedel. Uansett vil jeg påpeke at jeg synes den bakre firer med Adrian og Kasper som midtstoppere vokser på ansvaret med å stå høyt, og utover i 1.omgang er dyktige på å lese Bærums kontringer med hjelp av Fridtjof og Jens. Noe som er viktig lærdom da vi i flere kamper denne sesongen vil møte lignende motstandere. En ser også tendenser på midtbanen og relasjoner fremover i banen da vi skaper noen farligheter i regi av Marius og Emanuel. Det blir uansett alt for mye driblinger og ballberøringer, der vi skal tvinge ballen opp i ugunstige situasjoner.

I pausepraten blir vi enige om å nullstille, ha troen på egne ferdigheter individuelt, sammen to og to, tre og tre og som lag, og der nøkkelen til suksess blir å få opp intensiteten og råskapen i å ligge mer kompakte, og ikke minst gå ut å være positive til hverandre!

I 2.omgangen er vi fortsatt det styrende laget og spillgleden er større. Vi får oftere spilt opp Nils P og Marius i gustige posisjoner i mellomrom via Evan og ut på kant. Her kommer i tillegg backer tidligere høyt og bred på ballsiden slik at vi er i overtall, med god timing. VI har flere posisjonsjusteringer for å gjøre oss spillbare og vi har flere ’’tredjemannsbevegelser’’, mens ballene er på vei mellom spillere 1-2 (f.eks: Adrian og Kasper TIL Evan, eller Marius og Ola TIL Emanuel). Som gjør at Bærum er det laget som løper i mellom ball. Vi er egentlig alle råere defensivt og i det vi vinner ballen har vi en plan, valgene sitter og vi spiller oftere på førsteberøringen, legger tilrette for rask andreberøring og tar av press på gode mottak grunnet god orientering. De feilvendte spillerne på topp er solide i skjermingen av ball der vi ved å ha kroppen imellom ball og motstander enten spiller på rettvendt indreløper eller skaffer frispark, taktisk modenhet. Adrian er spesielt løsningsorientert hvis en ikke finner rom fremover i banen, da han tar han saken i egne hender om fører gjennom første pressledd alene og leverer solide oppspill. Ola er også voksen i spillestilen da han kommer ned sentralt, ved å lage nye rom gjennom pasningstempo og vinklede pasninger på fot. 
Men, samtlige ute på matte i 2.omgangen er bestemte på å gjøre en ny bevegelsesaksjon umiddelbart etter pasning, for å gjøre seg spillbar og/eller lage nye rom, som sprer seg innad i laget. Energien vokser også når Nicolas kommer utpå i 2.omgang, hvilken energi. 6-3 viser en ekstrem moral, og denne kampen skal vi uten tvil vokse på og ta med oss videre inn i 2016-sesongen!

Kampfakta: Lyn G15.1 - Bærum G15.1: 6-3

Mål: Nils Petter, Marius, Emanuel, Ulrik, Emanuel, Nil Petter
Dagens Kriger: Nicolas
BB: Lagets moral i 2.omgang
Dagens tekniske detaljer: Nils Petters frekke tofotsdragning ned mot dørlinjen, inn 45 til et perfekt timet returrom løp fra Marius med utsøkt finish. 
 

 

 

 

  1.