J19 NM 2.runde: KFUM - Lyn 0-9!

En fin ettermiddag på KFUM-arena.

Solen skinner og stemningen er god. Spillerne er klare til dyst og supporterne finner seg til rette på tribunen. Noe uenighet om hvem som tar ansvaret for filmingen er det riktignok men Stenvaag og Kanestrøm kjenner presset og deler oppgaven. Ekstra hyggelig blir det når KFUM stiller med gratis kaffeservering på tribunen. For en service og alle tilskuerne sendte varme tanker til hjemmeklubben.

J15 1.Div: Vårens siste kamp

Vårsesongens siste kamp stod for tur og på motsatt banehalvdel ble vi møtt av Holmen, et lag vi tapte 3-1 for bare noen få uker i forveien. Denne kampen var også starten på «høst-delen» av sesongen.

Tidligere samme dag hadde Caroline Graham Hansen en inspirasjonsdag for jenter i landslagsskolen. Dette innebar en økt tidlig på morgenen, deretter ulike foredrag med Caroline og Mads Møller Dæhli. Dagen ble avsluttet med Lyn – Trondheims Ørn som dessverre endte 2-3. Likevel hadde jentene en positiv opplevelse, fikk masse inspirasjon til videre trening og en kjempefin dag med Caroline. 12 av de 16 jentene som senere spilte mot Holmen var med på opplegget hele dagens, mens de fire resterende kom til foredrag og kampmat for laget 3 timer før kampstart.

Inn mot kampen pratet vi om hvordan Holmen kom til å angripe denne kampen. Vi husker fra sist oppgjør at de ligger lavt og venter på våre spillvendinger hvor de skal sette presset på vår back og vente på feilpasninger, få brudd og kontre mot oss. For vår del blir det viktig å få opp balltempoet, ha mange og gode nok bevegelser foran ballfører og hele tiden variere spillet etter hvor det er tilgjengelige rom. Førsteomgangen er så som så, men etter en kronglete start har vi etterhvert ganske god kontroll. Vi skaper endel halvsjanser, men kommer ikke til de aller største. Vi blir litt for upresise og evner ikke sette opp gode vinkler mellom oss til å spille. Dermed blir det ofte for mange touch og ballmist. Vi scorer likevel 1-0 etter glimrende pasning fra Hanna til Lisa som får et kjempebra førstetouch og kaldt setter den forbi keeper. 28 minutter ut i omgangen får Kaisa ballen fra rundt 20 meter og plasserer den fint i lengste til 2-0. Vi har noen flere store sjanser, men det sitter ikke helt. To minutter før pause scorer Holmen på corner og første «skudd» på mål.

I pausen snakker vi om at vi har kontroll, men at vi ikke er gode nok på våre ting. Vi blir alt for mye stillestående, bruker for mange touch og de gangene vi kommer rettvendt spiller vi mye på førstebevegelse. Med litt mer tålmodighet i fase 3 og litt flere initiativ inn bak kan vi i større grad vurdere hvilket alternativ som er «mest riktig». Vi blir enig om å bruke andre omgangen til å øve godt og gi alt de siste 40 før sommerferie.

Andreomgangen starter på glimrende vis. Hanna som har lagt seg opp som spiss møter i mellomrommet og blir tredd opp. Kamilla oppfatter det og stikker inn bak rommet som oppstår, blir tredd gjennom og setter den mellom beina til keeper. Her får vi de motsatte bevegelsene vi har snakket om og da blir vi vanskelig å stoppe når det skjer med fart og presisjon. Noen minutter senere tar Kaisa ansvar på nytt og setter den til 4-1. Generelt spiller vi på dette tidspunktet veldig bra fotball og Holmen er knapt borti ball og aldri over på vår halvdel. En liten konsentrasjonssvikt fører likevel til at vi mister ball utenfor 16 etter at Holmen har vært på en sjelden visitt og de reduserer til 4-2. De neste minuttene henger vi ikke helt sammen og en glimrende Ellen forhindrer ved én anledning Holmen i å redusere nok en gang. Vi tar oss likevel sammen igjen og tar tilbake kontrollen. 5-2 kommer fra Ida etter et «skudd» fra Kaisa på frispark. To minutter før slutt får vi corner som vår corner-dronning Malin setter sikkert i mål og kampen ebber ut med 6-2.

Totalt sett har vi god kontroll fra start til slutt og periodevis ser vi meget gode tendenser i spillet. De gangene vi er gode evner vi å spille på få touch, ha tempo i ball og har gode vinkler mellom hverandre som gjør at vi har mange alternativer å spille på hver gang. Likevel er det to ting vi må ta tak i. Det første er bevegelsene våre uten ball som er alt for få og alt for rolige. Der må flere ta initiativ rundt ballfører så det blir lettere å velge riktig alternativ. For det andre må vi ikke spille så ofte på førstebevegelse som vi gjør. Det henger sammen med mangler på alternativer, men vi blir ofte for låst til én side eller bestemmer oss tidlig for hvilken bevegelse vi skal slå på. Da blir det ofte vanskelig å spille seg gjennom lavtliggende lag. 

Likevel er det lov å si seg fornøyd etter å ha vunnet 6-2. Mange nye spillere til dagens kamp, så vi ser at relasjonene ikke sitter helt, men det er flere som finner tonen sammen etterhvert, noe som er veldig gøy å se. Nå skal vi ta en velfortjent ferie (i to uker) før Gothia Cup venter oss i midten av Juli!

Vi ønsker Holmen masse lykke til videre denne sesongen og til sommerens Dana Cup og Hamar Elite i August. Vi vil også takke dagens dommer for en god opptreden! 

 Foto: Dag Standal

Foto: Dag Standal

J05.1: Status vårsesongen

 Fra en tidligere kamp.

Fra en tidligere kamp.

Uten navn.jpg

Da har J13 spilt sin siste kamp før vi nå går i en felles sommerferie. Etter to ukers ferie samles vi igjen for en intensiv oppkjøringsuke til Gothia Cup. I ferien skal spillerne trene et egentreningsprogram, hvor vi har fått profesjonell hjelp fra en utdannet personlig trener. Dette programmet er laget for å gi riktig styrketrening for den alderen jentene er i, noe vi trenere er veldig fornøyd med.

Som vi ser på bildet ovenfor så ligger vi på delt 4.plass (kun målforskjell som skiller), selv om det ikke er resultatet som teller for vår del gir det likevel en pekepinn på hvordan vi ligger an og hvor mye spillerne legger i potten. Å melde seg ett år opp er en stor utfordring, men dette vil spillerne komme styrket ut av i årene som kommer. Vi møter de beste lagene i 04-klassen i Oslo, med unntak av vårt eget 04-lag. Vi er i tillegg på 4. plass når det kommer til antall scorede mål, noe som viser at vi besitter den «kanskje» viktigste egenskapen i fotball, nemlig å score mål.

Kampene vi har spilt har variert både i prestasjon og resultat, men å gå fra 7’er og 9’er bane til 11’er – med større bane og flere medspillere og motspillere – har til tider vært utfordrende. I våre 11 seriekamper har vi tidvis spilt veldig fin fotball, med fine kombinasjoner og et flott pasningsspill. Dette er et resultat av de gode treningsøktene vi har 3-4 ganger hver uke. Jentene er veldig lærevillige og nysgjerrige og ønsker å ta nye steg hele tiden.

Sosialt sett har de blitt en godt sammensveiset gjeng som tar vare på hverandre og respekterer hverandre både på og utenfor banen, noe som er en avgjørende faktor for våre gode prestasjoner.


I løpet av vårsesongen har vi spilt i Adidas-cup (uoffisielt NM), der vi hadde tøffe kamper mot Høvik, Skedsmo, Kjelsås og Korsvoll. Vi spilte ikke våre beste kamper, men klarte å ta med oss 3 fine seire og en uavgjort. Vi briljerte ikke i kampene, noe den tøffe belastningen skal ta skylden for og at vi møtte gode motstandere. På grunn av den røffe vinteren måtte vi utsette kampene og det førte til at vi spilte 15 kamper på 2 måneder, noe som er i overkant synes vi. Vi trakk Sørumsand i 8-delsfinalen, det ble ingen scoringer på 70 minutter + ekstraomganger, men vi karret oss videre på straffekonkurranse. Vi møter dermed Haugar i kvartfinalen.

Vi har gjennom sesongen hospitert 5 spillere til J04 i trening og noen har fått med seg noen kamper i tillegg. I tillegg har vi hatt en debutant i J16-NM i 2. mellomrunde mot Lillehammer. Vi har hatt 7 spillere på sone, 3 fast på kretslaget. I tillegg har vi hatt 4 spillere i hospitering fra TG2 og 3 spillere fra J06 i trening og kamp.

Alt i alt er vi trenere (CG & Alan) mektig imponert over jentenes utvikling de siste 8 månedene vi har hatt ansvaret for jentene, der de har tatt store steg både taktisk, teknisk og fysisk. Det er veldig morsomt å følge utviklingen og stegene de tar hver eneste dag på trening. Nå tar vi en velfortjent ferie før oppkjøring til Gothia Cup, noe vi ser veldig frem til.

Helt til slutt ønsker vi å takke alle motstandere for flotte kamper, alle dommere som har dømt og alle foreldre for engasjementet rundt kamper, treninger og turneringer.

God ferie til alle sammen!

J15 1.div: Ny hjemmeseier

Omsider skulle 2.serierunde spilles etter et par utsettelser fra Nordstrand sin side. Nevnte lag har gjort en god vårsesong og hadde tabellplasseringen like under oss før onsdagens oppgjør. Selv kommer vi fra en god periode med mye fint spill og 5 seiere på de siste 6 kampene. 

De siste to ukene har vi hatt spillefri og gjennomført noen stabile, gode treningsuker hvor vi har fått øvd godt på endel ting. 

Før kampen pratet vi om å være tålmodige med ball, bruke hverandre, variere hvilke rom vi truer og være rå i gjennombruddsfasen. Vi regnet med at vi kom til å ha mye ball mot et lavtliggende lag og da er det i tillegg ekstremt viktig å ha nok bevegelser og alternativer foran ballfører. Kampen starter også på dette vis og vi har ekstremt mye ball hele førsteomgangen. Vi sliter dog med å bryte ned Nordstrand og komme til sjanser, mye fordi vi blir statiske og mangler initiativ foran ballfører. I tillegg får vi ikke nok tempo i ballen og sliter dermed med å få Nordstrand til å sprekke opp. Dermed blir vi mye trillende med ball bak, forsøker å stikke den opp i midten, men blir brutt og kontret på. En god og offensiv Ellen forhindrer at Nordstrand kommer til særlig med sjanser og 0-0 til pause er dermed fortjent ut i fra sjanser, selv om vi har oppimot 80% ballinnhav.

I pausen snakker vi om å være flinkere til å bevege oss for an ballfører. Vi blir stående for mye stille og dermed for enkle å plukke opp. I tillegg må vi ha et høyere balltempo og variere i større grad hvilke rom vi truer. Nå har vi mye nærspill, men bruker ikke fjernspillet, altså trusler i bakrom. I tillegg må omstillingen vår etter ballmist opp et par hakk for å forhindre de kontringene vi får i mot.

Etter pause fortsetter vi å ha mye ball, men det er på kontring den første scoringen skal komme. Nordstrand er oppe på en sjelden visitt, Frida blokkerer skudd fra 16, tar igjen ballen og spiller opp på Martine som vender vekk stopperen, kommer alene med keeper og setter den sikkert i hjørnet. Bare to minutter senere får vi corner som ender i klabb og babb før Minda banker den på halv-volley ned i høyre hjørne. Like etterpå får vi ny corner, Malin ønsker ikke være noe dårligere enn Minda og banker den også ned i hjørnet på halv-volley.

Etter scoringene slipper vi oss litt ned og blir upresise og sløve i det vi gjør. Det gjør at Nordstrand har noen halvfarligheter, uten å komme til noe man kan kalle en sjanse. Vi evner å heve oss igjen og tar fullstendig kontroll, har gode muligheter til å score et par til, men kontrollerer fint inn 3-0.

For første gang i årets seriespill holder vi nullen og vi scorer tre mål. Selv om vi har ekstremt mye ball og ikke evner å score i etablert spill viser vi at vi har andre strenger å spille på, noe som er ekstremt viktig for et fotballag. Alt i alt gjør vi en solid kamp fra start til slutt hvor resultatet kommer som følge av den harde jobben vi legger ned og at vi er konsentrerte gjennom hele matchen. 

Siste match før sommerferie, Gothia cup og Norway cup er Holmen hjemme på lørdag. Der er vi klare for å ta revansj for forrige oppgjør. Vi takker Nordstrand for kampen og ikke minst dagens gode dommer.

 Foto: Dag Standal

Foto: Dag Standal

G16 NM: Lyn og tolv andre lag er klare for 8-delsfinale!

G16 NM: Lyn og tolv andre lag er klare for 8-delsfinale!

I skrivende stund er 13 av 16 lag er klar for 8-delsfinalene som er terminfestet til 25-26. august.
I det følgende skal vi se litt nærmere på de ulike regionene, gå igjennom G/J 16 NM-historien til Lyn, og selvsagt komme nærmere tilbake til en spennende kamp på Kringsjå mot Interkretskollega Drøbak-Frogn.

J15 1.div: Tilbake på vinnersporet mot Lambertseter

Søndag ettermiddag tok vi turen til motsatt side av byen og bydel Nordstrand, nærmere bestemt Lambertseter. Kampen gikk i 30 grader og solskinn, heldigvis avbrutt av skyer og vindkast i ny og ne. Baneinspeksjonen og tidligere erfaring fra samme banen fra treneren, avdekket at dette kom til å bli en duellkamp. 11’er på en 9’erbane med tørt, kort og humpete kunstgress er ikke drømmen for et vanligvis fintspillende Lyn-lag. Vi var likevel enige om å prøve å skape et godt pasningsspill ved hjelp av gode utgangsposisjoner, rotasjoner og flere, samtidige initiativ. Kampen startet nesten som forventet, vi forsøkte å spille ball og mye av det vi sa satt ganske bra, men så fort ballen var borte fra våre føtter var den like fort i Ellen sine hender. Begge lag var frempå med noen små farligheter, der vi hadde de største sjansene og godt kunne gått med en 1-0 ledelse til pause hvis dommeren hadde sett på offside på samme måte som en ivrig trener på sidelinjen. De siste 10 minuttene av omgangen droppet aggressiviteten i laget vårt litt og Lambertseter fikk muligheten til å holde mer på ballen, noe som resulterte i at et skudd fra ca. 20 meter gikk i en nydelig bue over keeper Ellen og det stod 1-0 til vertene ved pause.

I pausen var vi helt klare på noen ting som måtte rettes på; dette var siste kamp på over to uker – altså måtte vi tørre å ta oss helt ut, klinke til i de duellene som kom og ha troen på det vi gjorde. For ordens skyld skal det nevnes at vi har en ganske ok statistikk etter å ha ligget under til pause. Den største taktiske justeringen vi gjorde var å få flyttet kantene våre høyere i banen, så vi kunne true rommene bak deres vingbacker og ved siden av de tre ekstremt sentrale stopperne.

Vi ser ut til å være i fyr og flammer fra start av i andre omgang, noe som fører til at vi gjenvinner ballen høyt i banen flere ganger. Dette betaler seg ganske raskt, vi får flere skuddforsøk som keeperen redder, men til slutt så sitter den. Etter ca. 55 minutter vinner Minda ballen ute på venstrekanten, spiller inn til Frida som legger til rette på 18 meter og banker til. Det var ikke noe fantastisk skudd, men den spretter ekkelt for keeperen som har solen i ansiktet. Det viktigste; ballen gikk i mål. Tre minutter senere vinner vi ballen på venstrebacken, vender spillet raskt over til Marie på høyrekant som setter fart nedover mot dødlinjen og banker innlegget knallhardt i knehøyde mellom forsvaret og keeper. På motsatt side dukker Minda selvfølgelig opp og setter ballen kontrollert i mål! 2-1 til oss, velfortjent og begge mål etter justeringer som skjer etter pause. Resten av kampen jobber vi knallhardt for å beholde ledelsen og frustrasjonen til Lambertseter-spillerne merkes godt. Duellene blir tøffere og hardere, men vi stiller opp og tar den kampen. Forsvarslinjen er strukturerte og setter den raske Lambertseter-spissen i offside 4-5 ganger mot slutten av kampen. De øvrige forsøkene tar Ellen uten problemer og dermed vinner vi kampen 2-1. Subjektivt sett en fortjent seier.

Det er mye positivt å ta med seg fra denne kampen:

  • Vi slår et ubeseiret lag, som var serieleder frem til 24 timer før kampstart.

  • Vi slår de på en bane som ikke passer spillet vårt spesielt godt og viser at vi ikke skal tape selv om vi ikke får spille på den måten vi er aller best.

  • Vinnerviljen og moralen i gruppen er ekstremt sterk!

  • Justeringer vi gjør i pausen oppfattes godt og gjør til slutt at vi avgjør kampen.

  • Ellen er tilbake, som er gledelig i seg selv – men hun fremstår bedre enn før. All honnør for knallhard jobbing i skadeperioden!

J15 1.div: Lærepenge fra Holmen

Holmen var i utgangspunktet tiltenkt å være vår første motstander, men kampen ble utsatt til i dag pga konfirmasjon for Holmens 03-jenter. Vi kom fra tre strake og gode seiere, og var klare for å bryne oss på dagens utfordring.

For oss handlet det om å gjenskape de gode prestasjonene den siste tiden, men det er ikke alltid like lett når man er ung og i et tøft kampprogram. Før start pratet vi om å variere måten vi angriper på og spille etter hvilke rom som er tilgjengelige. Vi starter forrykende og er ekstremt gode første 10. Fint kombinasjonsspill, gode vurderinger og høy treffsikkerhet på pasningene. Dette resulterer i scoring fra Martine etter at Lisa trer henne vakkert gjennom. Vi fortsetter å ha mest ball og er farlige frempå ved flere anledninger, men Holmen spiser seg sakte men sikkert inn igjen. Holmen er kjent med vår måte å spille fotball på og har lagt plan for hvordan de skal stoppe oss. De står mellomhøyt og presser høyt etter spillvendinger hvor vi har for få spillere på ballside. Vi har mest ball, men blir ekstremt lave og Holmen slipper oss lite til. Det resulterer i at Holmen to ganger straffer oss, vinner ball på vår halvdel og kontrer inn 1-1 og 2-1, noe som står seg til pause.

I pausen snakker vi om å variere i større grad, vi blir for naive og klarer ikke lese motspillet og hvordan de presser, så vi forsøker å spille på samme måte, selv om klimaet ikke ligger til rette for det. Vi ønsker å ha frispillingen vår litt høyere og i større grad koble på de sentrale midtbanespillerne våres. Vi må løfte blikket og orientere oss i forkant, slik at vi kan utnytte de hullene som oppstår når Holmen presser. Samtidig blir vi for statiske og låst til posisjoner, noe som gjør det enkelt for Holmen å låse oss av. De velger bevisst å ikke presse stopperne våre, da de vet at vi liker å kombinere oss gjennom ledd og slår lite langt.

Andre omgang fortsetter som den første, vi har mye ball i bakre ledd, men sliter med å spille oss gjennom 5-eren på midten til Holmen. Vi klarer ikke variere nok og slå de litt lengre ballene og blir dermed baktunge. Ved noen få anledninger evner vi å løfte spillet vårt, men vi kommer ikke til noe særlig med sjanser. Bakover scorer Holmen nok en gang etter ballerobring utenfor vår 16 og øker til 3-1, noe som står seg kampen ut.

Totalt sett er vi ikke fornøyde med dagens kamp, kollektivt evner vi ikke å komme på det nivået vi vet vi har inne, og mot raskere og sterkere motspillere blir vi straffet på sånne dager. Vi er i en hektisk kampperiode og vil naturligvis svinge fra kamp til kamp. Det er derfor viktig at vi tar med oss dagens læring inn mot de neste øktene og den neste kampen mot Lambertseter som spilles allerede søndag.

For vår del handler det om å bli flinkere til å variere i frispillingen. Vi ønsker å være et lag som evner å spille seg ut på mange forskjellige måter, ut i fra hvordan motspillet er og vi lærer dermed fra denne kampen hva som skal til. Over tid ønsker vi å kunne rotere mer i posisjoner, at alle er trygge med ball og at vi er flinke til å ha nok alternativer så vi kan vurdere hvilket alternativ som er det mest riktige. Det er mange veier til Rom, og vi ønsker å ha tilgang til mange av de så vi kan tilpasse oss etter hvilken vei som gir den beste turen.

Vi vil også skryte litt av Holmen som er ekstremt godt organisert defensivt og har en veldig tydelig plan på hvordan de skal ta ut «spillende» lag. De har sine ting de er gode på og utnytter det til det fulle og vi vil takke for den leksjonen dere ga oss i dag. Vi tapte rett og slett for et, for dagen, bedre fotballag.

Vi ønsker også å takke dagens gode dommer og alle foreldre som kom for å støtte oss!

J14 OBOS-Cup: Komfortabel seier

En sen fredagskveld og siste oppgjør i OBOS-gruppespillet. Motstander var Årvoll og førsteplassen i puljen lå i potten. Årvoll spiller i J14.1 div og vi så dermed på det som en mulighet til å teste oss mot et lag fra eget årskull, da vi vanligvis spiller ett år opp.

Inn mot kamper som dette er vi klar favoritt og det er derfor viktig at alle er mentalt skjerpet og klar for kampen. Vi kan ikke kontrollere hvem vi møter, men vi kan kontrollere egen prestasjon og tilpasse oss etter de rommene som blir tilgjengelig hos motspillet. Dagens ambisjon var å ta kontroll på kampen, være trygge med ball, prøve på ting og få motstanderlaget til å løpe mye.

Førsteomgang starter godt og vi scorer på corner allerede etter fem minutter. Vi har totalt sett god kontroll og triller ball langt inne på motstanders halvdel hele omgangen. Det resulterer i mange sjanser, halvsjanser og mål. Årvoll slipper til lite og har totalt sett ett skudd den første omgangen og svært få pasningen på vår egen halvdel, noe vi er fornøyd med. Stillingen til pause er 5-0.

I pausen snakker vi om å fortsette presset, holde det gående og slite ut motstander ved å trille mye ball. I tillegg må vi være enda flinkere til å ha nok bevegelser og alternativer rundt ballfører så vi har mange mulige måter å spille oss ut på. I tillegg får Ellen sin debut som utespiller, da hun erstatter Martine som spiss.

Andreomgangen fortsetter på samme måte og vi har ekstremt mye ball. Vi klarer ikke helt å få balltempoet opp på det nivået vi ønsker, men kommer likevel til massevis av muligheter. Vi scorer to mål til, før vi litt unødvendig gir bort ball og Årvoll scorer på en sjelden visitt. Det preger oss likevel ikke nevneverdig og vi scorer tre til før slutt. Spesielt vil vi trekke frem det siste målet hvor vi har gjort en back/kant rotasjon og Ida til slutt kommer inn i boks og skyter via en forsvarer og i mål. Vi ønsker å spille en type fotball hvor vi mestrer å bytte posisjoner på denne måten, da det gir oss mer uforutsigbarhet og blir vanskeligere å stoppe. Det er noe vi skal jobbe mer med fremover da vi ser at det kan være det neste steget for å løfte spillet vårt enda et hakk.

Vi vinner dermed komfortabelt 10-1, selv om vi ligger på rundt 80% av hva vi er kapable. Likevel er det veldig gøy å se at vi scorer etter dødballer, kontringer og etablerte angrep. Vi viser dermed at vi behersker flere faser i angrepsspillet og har totalt sett veldig god kontroll bakover. Av og til er det fint å møte J14-lag, da vi kan få referanser på hvor vi ligger selv.

Vi takker Årvoll for kampen og ønsker de lykke til videre med sesongen. Vi vil også takke dagens gode dommer!

 Foto: Dag Standal

Foto: Dag Standal